Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Guillem Cardona en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre el Joan Pàmies al nostre qüestionari.

Joan Pàmies - trompeta

Any de naixement…

1997

Lloc de naixement…

Reus

Lloc de residència…

Actualment estic vivint a Lucerna, Suïssa 

Signe zodiacal…

Cranc

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Vaig començar als 8 anys a tocar la trompeta, havent fet un primer any de piano al Conservatori de Reus. Al principi vaig triar el piano com a instrument principal, però al segon any vaig decidir canviar a la trompeta. 

Per què la trompeta?

A la meva família sempre ens han agradat els instruments de vent. Quan era petit veia que els meus dos germans grans anaven a tocar el clarinet i el trombó a casa l’àvia i jo no podia fer-ho perquè la meva àvia no tenia piano. A part, els meus pares i els meus avis sempre em deien que havia de ser “trompetero”. Així que entre una cosa i l’altra em vaig acabar decantant per aquest instrument.

Qui són / han estat els teus mestres?

El meu primer professor de trompeta va ser el Carles Fabra. Amb ell vaig fer les primeres notes amb la trompeta durant l’estiu de canvi entre el piano i la trompeta. Quan va tornar a començar el curs ja vaig seguir amb el professor amb qui més anys he estat i qui em va obrir la porta a tot aquest món de la música: el Ramon Reverté.

Després vaig entrar a l’ESMUC per fer el superior amb l’Angel Serrano el primer any i la Mireia Farrés els tres següents, qui va ser una sort conèixer, no només com a trompetista sinó com a persona. Durant aquests anys també vaig anar fent algunes classes particulars amb el Luis González, sobretot durant l’any de pas entre el superior i el màster. A l’ESMUC també vaig tenir com a professor de cambra durant diversos cursos al Pablo Manuel Fernández, qui va ser el primer professor del quintet de metalls al qual formo part, KamBrass Quintet.

Ara mateix estic rebent classes de trompeta i de música de cambra dels trompetistes Immanuel Richter i Huw Morgan a la Hochschule für Musik de Lucerna, on estic cursant el Màster de Música de Cambra amb KamBrass Quintet. Com a grup, també ens estem especialitzant amb músics com Martin Schippers, Lukas Christinat, Olivier Darbellay i Thomas Rüedi.  

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Crec que mai he tingut un trompetista en concret com a ídol. Sí és cert però que n’admiro a molts, per la seva manera de tocar i també d’expressar. La Mireia Farrés n’és un clar exemple, no només tècnicament sinó també per com viu i veu aquest instrument i la música en general. L’Adam Rapa també em sembla un trompetista molt complet, amb les coses molt clares, com també el meu actual professor, Immanuel Richter, qui també admiro per la seva seguretat. També em va fascinar quan vaig escoltar per primer cop el vídeo que té gravat el Caleb Hudson amb el piccolo de l’Adagio d’Albinoni. La versatilitat del Jeroen Berwaerts també em sembla realment espectacular. 

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Justament estic fent un canvi de boquilla. Fins ara he estat tocant amb una Breslmair copa G2, aro 114-i, cua L. Actualment tinc una Vincent Bach 5B.

Trompeta en Sib Bach Stradivarius 43 (LR180S43)
Trompeta en Do Yamaha Chicago (YTR-9445CHS)

Piccolo Stomvi Titán

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

Uns estiraments, respiració i un bon escalfament pel que fa la part més tècnica. Per mi són molt importants aquests aspectes per sentir-me bé amb l’instrument la resta del dia. També una bona organització/planificació, no només a curt plaç sinó també a llarg, és necessària en el meu dia a dia. Tot per guanyar eficiència, ja que molts cops passo més hores amb la trompeta de les necessàries.

Per la part més emocional, m’agrada recordar-me per què estic tocant o estudiant, amb quin objectiu. Al final tot es redueix a ser feliç amb el que fas i gaudir-ho al màxim.

Quins són els teus projectes actuals?

KamBrass és el meu gran projecte actualment i el que ocupa la gran part del meu dia a dia. He descobert que tocar amb amics i crear música junts és del que més feliç em fa. Per això ara mateix estic apostant per aquest camí, el qual m’està encantant.

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Tal com va dir el meu company Guillem, amb KamBrass l’any que ve farà 5 anys que ens vam formar i tenim pensat celebrar-ho bé. Cinc anys no es fan cada dia i s’ha d’aprofitar l’ocasió, així que estigueu atents a les nostres xarxes socials!

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

El més recent, sens dubte, el treball, les gravacions i els concerts que hem fet i estem fent amb KamBrass Quintet. De veritat que és una sort poder fer música amb ells. També tinc molt bon record del meu recital final de carrera: m’ho vaig passar molt bé tocant i n’estic molt satisfet. A nivell més orquestral, els cinc concerts que vam fer amb la JONC de la 3a Simfonia de Mahler. Va ser dels millor encontres que he viscut amb la orquestra, tant per lo musical com per lo personal. Estar amb amics i també amb el teu germà a dalt de l’escenari és una experiència única.

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

Des que he descobert el quintet de metalls, en concret KamBrass, que no sabria dir-te en quina formació he gaudit més que aquesta. 

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

Crec que m’encantaria compartir escenari amb el quartet de saxos Kebyart. Recentment no he tingut la sort de poder-los escoltar presencialment, però si que ho he pogut fer en directe online i també a través de vídeos. Em sembla brutal el que fan amb la música i crec de veritat que aprendria i m’ho passaria genial amb ells.

Seguint amb el món de la música de cambra, seria un honor per mi compartir escenari també amb Spanish Brass. La feina que han fet i fan és molta i no deixen de ser un dels referents per mi i el nostre grup.

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Vaig ser durant tot un any professor a l’Escola de Música del Palau (EMP) a Barcelona.

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

Crec que, tot i que el primer intent no va funcionar, el piano em segueix semblant un instrument molt interessant. De fet, durant alguns anys de la meva carrera he anat fent algunes classes de piano com a segon instrument, però mai m’hi he posat al cent per cent.

Una afició no musical?

L’esport en general sempre m’ha agradat i també m’ha ajudat a desconnectar i a estar millor amb mi mateix. També el món del cine i les sèries em captiva.

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Perdoneu, però no podia faltar una mica d’Spam del quintet. M’agradria proposar-vos dues gravacions: 

La primera és un Preludi i Fuga en Mi Menor de J.S Bach i J.L Krebs. El que significa i ha significat aquesta obra per mi i el quintet és molt especial. Espero que us agradi!

 

La segona, un arranjament del nostre amic Víctor Ferragut de l’obra coral O vos Omnes, de Pau Casals. Us recomano escoltar-la amb auriculars, ja que de veritat que és una peça preciosa i que personalment m’encanta.

 

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

Instagram personal: https://instagram.com/joanpamies97/

Facebook personal: https://www.facebook.com/joan.pamies.1

Pel que fa el quintet:

Instagram: https://www.instagram.com/kambrassquintet/

Facebook: https://www.facebook.com/kambrassquintet/

Twitter: https://twitter.com/kambrassquintet?lang=ca

Canal de YouTube: https://youtube.com/channel/UCgNQ-OhxOIp7tZP4_GWYRtQ

Pàgina web oficial: https://kambrassquintet.com

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

Una de les trompetistes amb qui més gust he passat tocant: la Neus Aranda. Us puc passar el contacte mail i/o mòbil, ja que instagram no en té.


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!