Seguint la nostra cadena de recomanacions, la Neus Aranda en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre l’Alex Rodriguez al nostre qüestionari.

Àlex Rodríguez - trompeta

Any de naixement

27.03.1996

Lloc de naixement

Barcelona

Lloc de residència:

Berlin

Signe zodiacal:

Aries

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Als 7 anys a l’escola Diaula de Barcelona, on hi treballava la meva tieta.

Per què la trompeta?

Doncs mira no ho sé ben bé,  és d’aquelles preguntes que quan la gent m’ho pregunta mai sé molt bé què respondre. La meva mare sempre em diu que des de l’escola de música li van dir que era un nen molt mogut i que m’aniria bé un instrument de vent metall. Des del primer moment vaig tenir molt clar que havia de ser la trompeta. 

Qui són / han estat els teus mestres?

Vaig començar amb en Manel Barea a l’escola Diaula i quan vaig entrar a l’Oriol Martorell vaig tenir el Joan Carles Bello que va ser qui em va motivar per voler dedicar-m’hi professionalment. 

Després a l’ESMUC vaig tenir a la Mireia Farrés i la Laura Vukobratovic quan vaig anar a Essen (Alemanya) a fer el màster. Actualment estic a Berlin estudiant amb el Gábor Tärkovi.
A part d’ells també he fet classes esporàdicament amb David Pastor, Matthew Simon, Pep Casado, entre d’altres, d’on he tret sempre molta motivació. 

Em sento molt afortunat d’haver estat sempre envoltat de tants grans músics.

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Em fascinen molts trompetistes però si hagués de dir només un nom seria el de Wynton Marsalis, crec que ningú pot equiparar el nivell de versatilitat que té en tot el que toca. En repertori orquestral em quedo amb Gábor Tärkovi. 

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Com que ja fa temps que estic a Alemanya (casi 4 anys) toco gairebé sempre amb trompetes alemanyes (de pales). Aquestes són una Dowids GL 72 en si bemoll i en do una Ricco Kühn Professional. Boquilla utilitzo una Breslmair amb aro 114-i, copa G2 i cua 3 i L (depenent del que hagi de tocar). 

Piccolo faig servir un Schilke P5-4 que és una meravella. 

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

Una bona rutina d’escalfament. És normalment el primer que faig en el meu dia a dia, aquesta pot anar des de 30 minuts fins a 1 hora i intento fer una mica tots els aspectes tècnics més importants (articulació, flexibilitat, registre…).

Quins són els teus projectes actuals?

Actualment estic estudiant a la Universität der Künste de Berlin fent un màster d’orquestra. L’objectiu és guanyar una plaça fixe en una orquestra.

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Fa poques setmanes vaig guanyar les proves d’academista a la Deutsche Oper de Berlin i tinc moltíssimes ganes de començar a tocar-hi al gener. 

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

Disfruto en tots (o gairebé tots) els concerts que faig, però si m’he de quedar amb un de sol em quedo amb el concert a l’Elbphilharmonie d’Hamburg de l’estiu del 2019 amb la Schleswig Holstein Festival Orchestra on vaig tocar de solista la 6a simfonia de Mahler. Crec que mai he tingut els pèls de gallina en tants moments com en aquells concerts. No volia que s’acabés mai.  

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

És una pregunta força difícil de respondre ja que he disfrutat tocant amb moltes formacions diferents. De més petit havia tocat en diferents grups de música moderna i ho disfrutava moltíssim. Ara estic plenament enfocat a la música clàssica i realment m’encanta tocar en orquestra. 

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

M’agradaria moltíssim tocar al costat de Wynton, crec que veure’l tocar d’aprop deu ser bastant impressionant… 

A part m’agradaria tocar en una orquestra dirigida per Leonard Bernstein. He vist alguns vídeos seus i la manera que té d’entendre la música i d’expressar-se em fascina. 

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Actualment no em dedico a la docència, però no descarto que més endavant ho faci. Sempre m’ha fet molt respecte tenir la responsabilitat de guiar a algú, sobretot quan es comença amb la trompeta. 

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

Als 14 vaig aprendre a tocar la bateria perquè volíem formar un grup amb els amics. Ara la tinc bastant aparcada però he disfrutat moltíssim a l’escenari tocant-la. Suposo que m’atrauen els instruments que sonen fort, jaja.

Una afició no musical?

Sóc molt addicte a l’esport, a vegades inclús massa, i en concret al triatló i els esports de resistència. Des de petit sempre he fet molts esports (bàsquet, tennis, bici, esquí…) i des de fa 4 anys entreno gairebé únicament enfocat al triatló. 

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Buf, un track només no sabria quin triar. Totes les gravacions de Claudio Abbado de Mahler amb l’orquestra del festival de Lucerna fan plorar. 

Però un dels fragments més bèsties que he escoltat últimament és el coral de la 2a de Mahler tocat per la Concertgebow i dirigit per Gatti. 

 

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

https://www.facebook.com/Arp12/

https://www.instagram.com/alp.in_alex/ 

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

Us proposo a l’Albert Marigó, vam estudiar un any junts al ESMUC i ell va ser el que em va fer decidir anar-me’n a estudiar a Alemanya.


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!