Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Jaume Prat en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre l’Alba Careta al nostre qüestionari.

Alba Careta - trompeta

Any de naixement… 

1995

Lloc de naixement…

Avinyó

Lloc de residència…

Avinyó

Signe zodiacal…

Leo

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Als 8 anys, a l’Escola Municipal de Música d’Artés.

Per què la trompeta?

La veritat és que encara no sé perquè la vaig triar. Quan vam fer la roda d’instruments a l’Escola de Música d’Artés amb en Jaume, recordo que només hi havia un alumne de trompeta i tot i que llavors encara era tímida em va captivar la trompeta. 

Uns anys més tard em van explicar que l’avi Pepet, que no vaig arribar a conèixer, era el corneta del poble i m’agrada pensar que d’alguna manera és cosa seva.

Qui són / han estat els teus mestres?

El primer mestre de tots i que ho seguirà sent tota la vida és el meu germà Santi Careta. Que des que vaig néixer em posava música, em tocava la guitarra i em va despertar l’amor per la música d’una manera natural i des de ben petita. Més tard vaig començar a l’Escola Municipal de Música d’Artés amb un equip de professors fantàstics i amb el Jaume Prat, que em va ensenyar a estimar la trompeta. 

Més tard, vaig anar al Conservatori de Manresa on vaig tenir la sort de trobar-me amb el mestre dels mestres Joan Arnau. Recordo aquella època amb molt d’estrés, preparant les proves per entrar al superior i ho vaig aconseguir gràcies a la paciència i carinyo del Jordi González, el Joan-Pau Chavez, el Celestí Valls i el Pepe Balasch. Qui em va ajudar enormement va ser en Pol Padrós que em va preparar trompetísticament per les proves i alhora vaig aprendre moltíssim en el procés.

Ho vaig aconseguir!! I vaig estar dos anys a l’ESMuC amb en Matthew Simon i la Mireia Farrés, i compartint generació amb dos trompetistes que admiro i estimo moltíssim: Òscar Latorre i Gregori Hollis… que crec que també han respost aquestes preguntes!!

Al cap de dos anys vaig decidir fer un Erasmus a Holanda, al Koninklijk Conservatorium de l’Haia, que vaig acabar allargant i acabant allà el títol del superior. Hi vaig estudiar amb en Rik Mol, tot i que el que em va agradar més va ser la riquesa de conèixer tanta gent de tants llocs diferents però amb les mateixes inquietuds i el fet de tenir tot el temps del món per dedicar exclusivament a la música (cosa que enyoro taaaaant…).

Després vaig entrar directament a fer màster al Conservatori d’Àmsterdam amb el Ruud Breuls i en Jarmo Hoogendijk i vaig quedar meravellada per la ciutat i totes les possibilitats que brindava l’escola. M’hi hagués quedat anys! Era molt inspirador per mi estar en aquesta escola, poder compartir música i tocar amb alumnes de tot el món, veure concerts fantàstics pràcticament cada nit…

Ara, tot i haver passat per totes aquestes escoles fantàstiques i haver tingut professors brutals… segueixo pensant que el millor aprenentatge sempre és al carrer, fent concerts, coneixent gent, compartint música… 

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Que difícil triar-ne! Quan era petita recordo tenir un disc en bucle de Chet Baker, el de Chet Baker Sings – It could happen to you. No poden faltar clàssics imperdibles Lee Morgan, Miles Davis, Clifford Brown, Dizzy Gillespie Freddie Hubbard… i més cap aquí l’Amborse Akinmusire, Avishai Cohen, Ibrahim Maalouf. I de la terra Julian Sanchez, Voro Garcia, David Pastor, Bruno Calvo…

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Una Bach Stradivarius 37, que m’estimo amb bogeria.

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no poden faltar …

…unes bones notes llargues”

Quins són els teus projectes actuals?

Estic presentant el segon disc propi, Alades amb Alba Careta Group, a part d’això també formo part de la Balkan Paradise Orchestra, la BAO, l’OMAC, Rodrigo Laviña & Su Combo – Extraño Weys, Barroc vs Jazz – Alba Careta & Friends, Alba Careta i Santi Careta amb l’espectacle Sons d’un País… entre altres.

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

De moment res en concret… seguir fent el que faig tan bé com pugui!

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

Crec que podrien ser qualsevol dels concerts que faig amb el meu quintet. Cada cop que pugem a un escenari em faig creus de que estigui passant, que músics increïbles que resulten ser els meus millors amics m’acompanyin en aquest viatge i veure com la gent gaudeix amb la meva música… no puc demanar més.

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

M’agrada molt tocar en formació de quintet de jazz (trompeta, saxo, piano, contrabaix i bateria), perquè em dóna molta llibertat i alhora puc fer secció o diàleg amb un altre instrument de vent.

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

M’encantaria fer un concert a duo amb Ahmad Jamal… crec que ja no pot ser. Un pèl més realista, m’agradaria tocar amb el contrabaixista Omer Avital, segur que seria divertidíssim!

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

No em dedico gens a la docència… vaig fer un all-in per ser intèrpret i invertir tots els meus minuts en això i m’encanta! 

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

La veu, és com tocar la trompeta però amb lletra.

Una afició no musical?

Córrer pel bosc i descobrir corriols nous!

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Per si algú encara no ha escoltat aquesta obra d’art imperdible:

When the heart emerges glistening – Ambrose Akinmusire

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir:

I tant,

Instagram – @albacareta

Facebook – Alba Careta Music

Web – albacareta.com

Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=SfmLV07Iv_Y 

Propers concerts de presentació d’Alades, Alba Careta Group:

18/6 Centre Cívic Urgell, Barcelona
4/7 Festival de Jazz del Palacio Real, Madrid
25/7 56è Jazzaldia, Donostia

i tots els que vindran!

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

L’Oriol Vallès! Que fa temps que no el veig.

Les fotos de l’Alba d’aquest post són obra de la Sílvia Poch.


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!