Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Carles Martí en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre el Jordi Gil al nostre qüestionari.

Jordi Gil - trompeta

Any de naixement…

1985

Lloc de naixement…

Reus

Lloc de residència…

Reus

Signe zodiacal…

Escorpí

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Als 7 anys d’edat.

Per què la trompeta?

Els meus pares volien que complementés la meva formació acadèmica amb els estudis de música, com la meva germana que ja estudiava música. Així, van decidir apuntar-me al Conservatori de la meva ciutat, un cop allí, havia de decidir quin instrument volia tocar, però l’elecció va ser “fàcil”, ja que només ofertaven plaça de trompeta.

Qui són / han estat els teus mestres?

El grau elemental i el grau professional els vaig cursar a l’Escola – Conservatori de Música de Reus amb els professors Rogeli Rodríguez i Joan Ramon Reverté. Així, també vaig estudiar amb Gonzalo Álvarez. El grau superior al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona amb els professors Luís González i Pep Casado i, posteriorment, amb Manu Mellaerts i Reinhold Friedrich. 

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Com a ídols; el professorat que durant tots aquests anys m’ha aportat tots els seus coneixements, des dels meus inicis amb l’instrument fins a dia d’avui en cadascuna de les classes, màster-class..,que he tingut el plaer de rebre. Així, m’encanta escoltar intèrprets, com ara: Hans Gansch, Matthias Höfs, Niklas Eklund, Sergei Nakariakov, Gabor Tarkovi o Adam Rapa. Maurice André per tot el que ha aportat al repertori trompetístic  i, sobretot, el trompetista que domina a la perfecció el “llenguatge clàssic i jazzístic”: Wynton Marsalis.

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Trompeta en sib: V.Bach S, Model 72 *, 180 L, tudell 43 lr 

Trompeta en do: V. Bach S, Model 239, 25 s

Fluhelhorn: Besson Sovereign

Boquilla: V.Bach 1c per a les trompetes en sib i do i, per al fluhelhorn: V.Bach 1c fl.

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

La meva rutina diària d’exercicis es fonamenta en acurar els aspectes més tècnics de l’instrument, en funció de les necessitats a interpretar i del temps del qual disposo, a partir de llibres com el Buzzing Book (alternant exercicis de boquilla i trompeta), el Charles Colin (flexibilitat), el H.L. Clarke (digitació) i l’Arban (picat i altres exercicis), sempre tenint en compte la qualitat sonora de l’instrument. Finalment, interpreto concerts o repertori específic, en funció dels projectes i/o concerts que tingui més immediats.

Quins són els teus projectes actuals?

Actualment, sóc membre de la Cobla-Orquestra La Principal de la Bisbal. Una formació musical versàtil, amb la qual tinc el plaer d’interpretar obres per a trompeta solista en format de concert, com ara: el Carnaval de Venècia de J.B.Arban, el Napoli de H.Bellstedt o sardanes obligades, en formació de cobla on la trompeta hi té un paper destacat. Durant un any no-pandèmic, acostumem a realitzar uns 130-140 bolos l’any de mitjana, d’aquests uns 80-90 concerts en format de concert d’orquestra, un format amb el que gaudeixo especialment. Així, cada any preparem un concert totalment nou, per tal d’interpretar-lo a diferents localitats de la geografia catalana amb una obra solista de trompeta, això vol dir, que interpreto 80-90 vegades aquella obra solista que decidim des de la comissió de repertori per aquell any en concret. Cada concert és diferent, públic diferent, escenaris diferents…, és un autèntic privilegi!

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Fa un cert temps, un membre de l’orquestra em va comentar el fet de poder enregistrar totes les obres solistes que he anat interpretant aquests darrers anys amb la Principal, probablement aquest projecte seria a més llarg termini. I, a més curt termini, la formació d’un duo estable amb la meva parella Esther Buqueras, que compagina la docència amb el cant, com a soprano, a partir de la creació d’un espectacle musical, interpretant música d’àmbit més “comercial i/o popular”. 

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

En relació als concerts, més que dir la paraula satisfet utilitzaria el terme: “del que en guardo un especial record” i aniria de primeres vegades: el primer concert amb la JONC, el primer Messias de Haendel, el primer Oratori de Nadal i Magnificat de Bach…, el primer concert amb el quintet Logam Brass o el grup de metalls Àgora Brass….o qualsevol dels concerts, en els quals he tingut la possibilitat d’interpretar qualsevol obra com a trompeta solista…(el plaer de rebre els aplaudiments del públic…aquesta sensació és única i el fet pel qual val veritablement la pena dedicar tants esforços a aquest instrument.) Finalment, com a projecte discogràfic, a finals del 2019 vam enregistrar un disc amb el meu company i amic Gerard Serrat al fiscorn i la Principal de la Bisbal que es titula Complicitats, on interpretem sardanes obligades per a trompeta i fiscorn de manera conjunta i per separat, del qual n’estem molt satisfets. El podeu escoltar a l’Spotify:

https://open.spotify.com/album/4EhpgALNnriulaYb1iDUGa?si=poi4uuRESyCSOA1QGxjhDg

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

El format amb el que més gaudeixo és el de música de cambra, com ara: quintet de metalls, grup de metalls i en formació de cobla, l’agrupació autòctona per excel.lència. No obstant, també gaudeixo amb el format d’orquestra simfònica o en formats de grups de música clàssica més reduïts. 

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

N’hi ha molts, i no només en l’àmbit de la trompeta, però, actualment, sí n’hagués de triar un probablement m’agradaria compartir escenari amb en Wynton Marsalis.

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Actualment, sóc professor i director de l’Escola de Música Municipal del Perelló, una escola “petita”, però amb projecte educatiu molt ambiciós i amb un claustre de professorat molt potent i cohesionat.

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

Destacaria dos instruments, sobretot, el trombó i l’oboè. Més concretament gaudeixo moltíssim escoltant intèrprets com Christian Lindberg o Joseph Alessi al trombó o Heinz Holliger a l’oboè.

Una afició no musical?

El cinema. Sóc un autèntic cinèfil.

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Belgian Brass & Adam Rapa

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

Instagram: https://www.instagram.com/jordigilblade/

Facebook: https://www.facebook.com/jordi.gilblade 

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

Sí, i tant, en Carles Herruz, gran músic, company i amic.


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!