Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Josep Lluís López en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre el Carles Martí al nostre qüestionari.

Carles Martí - #trompetistesCAT

Any de naixement…

1982

Lloc de naixement…

Sant Carles de la Ràpita

Lloc de residència…

Miami Platja (a Tarragona, no als EUA)

Signe zodiacal…

Escorpí

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Als 11, a l’escola de la banda del meu poble. 

Per què la trompeta?

Perquè no vaig poder agafar cap altre instrument de la banda, ja que hi havia massa gent. Així que el director només em va deixar triar d’entre els instruments de metall i la trompeta era el que més coneixia.

Qui són / han estat els teus mestres?

De petit, la referència clara i mirall sempre fou el meu germà gran (+11 anys), Joan Martí Frasquier. Saxofonista; i molt crack! Veure’l a ell estudiar m’inspirà molt. Tant que des d’abans d’apuntar-me a classes jo ja sabia que volia viure de la música. 

I amb la trompeta han estat Joan Ramon Reverté a l’escola de l’Agrupació Musical Rapitenca, Roger Rodríguez al Conservatori de Tarragona, Jean-Paul Leroy a l’École Nationale de Musique, Art Dramatique et Danse d’Orléans, Vicent Campos al Conservatori Superior de Castelló, i Luís Martínez i Pep Casado durant un postgrau al Conservatori Superior del Liceu. 

També he fet moltes classes i cursos amb diversos trompetistes i un dels que més m’ha marcat i, conseqüentment, que més he seguit ha estat Manu Mellaerts.

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Buffff qualsevol que tingui un bon so, una bona articulació i una bona musicalitat. M’agrada veure vídeos de Maurice André, Wynton Marsalis, Tine Thing Helseth, Matthias Höfs, David Guerrier, Hans Gansch, Matthias Kernstock…

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

-Trompeta Sib Fides Symphony amb campana BBG
-Trompeta Do de pistons Bach 239 amb tudell 25R
-Trompeta Do de cilindres Schagerl Horsdorf Heavy
-Píccolo Yamaha Custom 9830
-Pel que fa a les “boquilles”, intento trobar alguna tot-terreny que em funcioni per ambdues trompetes en do, la de pistons i la de cilindres, que són les que més toco. Em van molt bé les WHF, la Yamaha 15E4, i actualment estic tocant amb una Wedge 67MDV amb tudell 25 que m’està agradant moltíssim… fins i tot em va bé per al píccolo!

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

Le site des vibrations, de Benterfa. És un llibre que faig des de que era petit. És el meu “Hola, bon dia! Com estàs?” amb l’instrument. Després puc continuar amb Chicowitz, o Arban, o alguna rutina de Vacciano i alguns estudis, concerts o passatges orquestrals, depenent del temps que tingui.

Quins són els teus projectes actuals?

Actualment estic molt enfocat als projectes de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. Hi sóc des del primer moment, allà per l’estiu del 2007 quan em van trucar per fer la Història del Soldat (I. Stravinsky). Vàrem començar 7 i ara (sense tenir en compte les restriccions de la pandèmia) en som gairebé 80. Durant aquest creixement he tingut l’oportunitat de tocar programes que mai m’hagués imaginat que podria fer: Quiet City, El concert per piano i trompeta de Shostakòvitx, el 2n de Brandemburg, el Hummel… així com obres post-romàntiques on la trompeta hi té un paper molt destacat. A més, vénen uns solistes de primera talla mundial tals com Alice Sara Ott, Mischa Maisky, Seong-Jin Cho, Sayaka Shoji, Gautier Capuçon, Maria João Pires, Albrecht Mayer, entre d’altres… És que tinc tot el que havia somiat! Musicalment l’orquestra és molt potent, hi ha molta ambició i molt bon companyerisme.

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Els que vinguin amb l’OCM

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

Estic molt satisfet amb el que he aconseguit a la vida. Estaria a un altre lloc si hagués fet les coses diferent? I tant que sí, però no em treu el son pensar-ho, així que agraeixo molt tot el que tinc, que m’ha costat molt i ho he aconseguit per mèrits propis.

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

Amb qualsevol! M’encanta tocar!

Jo he mamat l’ambient de les bandes de música des de que tinc ús de raó. També he fet carrera amb la música de cobla, arribant a tocar amb la Cobla de Cambra de Catalunya i a formar part de la Cobla Sant Jordi durant gairebé tres anys. He fundat el quintet de metalls Logam Brass i el grup de metalls Àgora Brass. Ara estic totalment volcat amb OCM i col.laborant esporàdicament amb altres orquestres del país… fins i tot m’ho passava genial tocant amb la Xaranga Rapitenca a les festes majors del meu poble!

I també m’agradaria aprendre a improvisar. Fa temps que la idea em ronda pel cap.

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

Amb qualsevol músic que tingui quelcom que em desperti admiració. A part de compartir escenari m’encantaria xerrar amb ell/a, intercanviant opinions i experiències mentre fem un bon àpat o prenem alguna cosa.

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Des del curs 2010/11 que estic de professor a l’Escola Municipal de Música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Vaig ser el primer professor de trompeta de l’escola; mai abans havien tingut ningú de metall. I des d’aquest curs 2020/21 estic d’ajudant de direcció, també. Em sento molt a gust allí i tinc un ambient de treball immillorable! 

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

La tuba, el contrabaix, el contrafagot… els instruments greus em flipen! 

I quan sento un orgue d’una catedral tocant acords tipus el final de la Tocata i Fuga en Re m de Bach… Em fica la pell de gallina!

Una afició no musical?

M’agrada cuinar. Sense pressa. No faig filigranes, sóc de cuina de batalla, de receptes d’àvies i mare; de plat gran i, sobretot, de plat plè. 

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Mireu qualsevol vídeo de Matthias Kernstock. El Haydn que fa amb trompeta Sib o els solos de l’Alpina són autèntiques barbaritats!

I, com no, també us convido a que mireu el canal de Youtube de l‘Orquestra Simfònica Camera Musicae.

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

El meu facebook és Carlœs Martí Frasquier (perquè hi ha gent que em diu Carlos i d’altres que em diuen Carles)

I el meu instagram és cmarti_trumpet

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

Jordi Gil.

 


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!