Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Carlos Megías en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre el Ramon Figueras al nostre qüestionari.

Ramon Figueras - #trompetistesCAT

Any de naixement…

1987

Lloc de naixement…

Terrassa

Lloc de residència…

Després de viure bastants anys a Escandinàvia vaig decidir tornar a Catalunya i ara ja fa tres anys que visc a Terrassa.

Signe zodiacal…

Cranc

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Vaig començar a tocar quan tenia 10 anys.

Per què la trompeta?

Vaig començar amb el piano al Conservatori però tenia amics que tocaven el saxo, el trombó, clarinet… Ells podien tocar al carrer, portar el seu instrument a sobre i tocar on els vingués de gust i això era una cosa que m’encantava d’aquells instruments! Que havia de ser la trompeta ho tenia molt clar però no sé perquè. Tenia 10 anys! 😊

Qui són / han estat els teus mestres?

Vaig començar al Conservatori de Terrassa amb l’Àlex Baiget.
A l’Esmuc vaig estudiar amb la Mireia Farrés, el Matthew Simon de trompeta jazz i també vaig fer bastantes classes amb el Pep Casado
A la Norwegian Academy of Music vaig estudiar amb l’Ole Edvard Antonsen i el Jan Fredrik Christianen i vaig fer el màster amb el Jonas Haltia, l’Anthony Plog i algunes classes amb el Hakan Hardenberger.
Em considero molt afortunat d’haver estudiat amb tots aquests cracks i tenir la sort de poder tocar amb algun d’ells de tant en tant.

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Hi ha massa trompetistes bons…xD
Cadascú té coses increïbles per ensenyar… La llista és bastant interminable, però si n’he de dir alguns: Håkan Hardenberger, Matthias Hoffs, Wynton Marsalis, Nakariakov, Alison Balsom, Maurice André, Clifford Brown, Kjell Erik Paulsrud, Mireia Farrés, Avishai Cohen, Ryan Anthony…

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Sóc artista Bach i normalment toco amb una Bach Stradivarius model “Commercial” en Si bemoll. És una trompeta amb la qual em sento molt còmode tant per tocar modern com clàssic i fer gravacions de tot tipus. Al principi em va costar una mica acostumar-m’hi perquè és bastant diferent de la típica Stradivarius 43 o 37 ML però ara que ens coneixem bé, som inseparables.

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

– Preparar-me tant mentalment com tècnicament per la feina que toca fer i això sempre acaba implicant una mica de boquilla, flexibilitat, arpegis, notes llargues i articulació.
– Buscar sempre un so bonic i comoditat al tocar.
– Pensar en fer música.
– Acabar sempre amb una bona sensació i si s’ha de fer un bon cool down (refredament) es fa.

I si tinc un mal dia…intento no pensar massa però si ho faig, que sigui per recordar la sort que tinc de poder dedicar-me al què més m’agrada.

Quins són els teus projectes actuals?

Actualment toco amb la banda Doctor Prats i tinc un projecte de música electrònica i deep house amb uns col·legues polonesos que es diu Møtus Music Lab. També tinc un projecte de músiques del món a Oslo, ens diem The Kuraybers. A part, també estic produint un disc d’un grup de Terrassa que sortirà el 2021 i singles amb el meu amic Greg Mischyshyn.

Per altra banda també tinc el canal de YouTube, que hi vaig penjant cosetes i també faig classes.

I tot això ho compagino amb la vida de freelance, que ara mateix està una mica estroncada per culpa del COVID19, però van sortint feines amb orquestra, música de cambra i altres formacions de música moderna.

Ramon Figueras

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Aquest febrer obriré el meu propi estudi de trompeta, a Terrassa. Estigueu atents i atentes!
També estem preparant un projecte de cambra amb uns amics trompetistes que em fa molta il.lusió. A veure si el coronavirus ens deixa tirar-ho endavant.

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

Quan vaig guanyar el premi especial al Concurs Internacional Girolamo Fantini, a Roma el 2017. Una de les parts de la ronda final era tocar el concert de Neruda amb orquestra de cambra. Mai havia tocat de solista amb orquestra fins aleshores i fer-ho amb el Neruda, que és el meu concert “clàssic” preferit va ser increïble. Em va encantar.
Em costa decidir entre aquest bon record i el de tocar davant de milers i milers de persones al Japó, al festival Fuji Rock amb Doctor Prats. Va ser brutal!

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

Justament el què m’agrada més de la trompeta és que té cabuda en qualsevol estil, format, formació… Acostumo a passar-m’ho bé sempre que toco, tant si es tracta d’una orquestra simfònica com d’una jam session de blues però sí que he de confessar que quan és en un format reduït on hi pot haver més interacció entre els músics i més connexió amb el públic, hi ha valor afegit i un push d’adrenalina i emoció.

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

M’hauria agradat molt conèixer i tocar amb Bud Herseth, J.S. Bach, Maurice André, Michael Jackson, Ryan Anthony, Freddy Mercury, Miles Davis, Louis Armstrong, Dizzy, Chet Baker…
M’agradaria tocar amb Baremboim, Avishai Cohen, Wynton, Gabor Tarkövi, Alison Balsom, Chris Coletti, Rashawn Ross, Snarky Puppy, Michael Sachs, Matthias Hoffs…

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Actualment faig classes a l’Escola de Música de la Creu Alta, a Sabadell i també faig classes particulars.
A part, de manera puntual faig alguns seminaris i màster-classes de trompeta.

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

M’agradaria saber tocar el violoncel. La trompa també m’agrada molt. Però també m’agrada jugar amb sintetitzadors, teclats i el baix elèctric em mola bastant. També m’encanta cantar. És massa difícil triar-ne un!😂

Una afició no musical?

Normalment gaudeixo molt fent excursions i escapades amb amics i família però últimament passo tot el meu temps lliure amb la meva filla de sis mesos i la meva parella. Com a curiositat, tot i que ara mateix ho tinc una mica aparcat, també faig tir amb arc, una pràctica que m’ajuda a desconnectar i la trobo molt meditativa i relaxant.

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Dania, de Tal Gamlieli featuring Avishai Cohen, que m’agrada molt com toca i crec que té molt bon gust i un so brutal.

 

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

Instagram i YouTube són els que més utilitzo. De fet, us animo a fer-hi un cop d’ull i si us agrada el què faig, em podeu seguir! 😉

Instagram: https://www.instagram.com/ramontrumpet/
YouTube: https://www.youtube.com/ramonfigueras

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

En Pol Omedes


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!