Seguint la nostra cadena de recomanacions, el Carles Herruz en el seu qüestionari trompetístic ens va proposar sotmetre el Rogelio Rodriguez Múria al nostre qüestionari.

Rogelio Rodríguez - trompeta

Any de naixement…

28 de maig del 1963

Lloc de naixement…

Amposta

Lloc de residència…

Amposta

Signe zodiacal…

Gèminis

A quina edat vas començar amb la trompeta?

Als vuit anys, a l’Escola de la Banda del Meu poble La Lira ampostina.

Per què la trompeta?

Des de sempre quan vaig tenir consciència de que m’agradava la música. El mestre de la Banda em va proposar que toques la trompa però al segon dia li vaig deixar molt clar que volia ser trompetista i vàrem arribar a un acord i em va deixar un fiscorn molt vell i malmès que sortia l’aire per tot arreu (inclòs per la campana), el vaig agafar en un carinyo que el netejava i l’engrassava cada dia. Desprès vaig tenir el meu propi instrument un fiscorn Yamaha en el vaig fer tot el grau professional. La trompeta (una Bach Stradivarius model 25) va venir més tard quan ja estava a la Banda militar als 17 anys.

Qui són / han estat els teus mestres?

Quan jo vaig començar a estudiar les classes les feia el Mestre de la Banda que no era trompetista, era lo normal d’aquella època. Aquest va recomanar als meus pares que anés a Tarragona a que em fes classe en un músic militar professional el senyor Salvador Albert Tarragó, un home extraordinari que va influir de manera decisiva en la meva manera de fer, entendre i estimar el fliscorn . Més Tard vaig estudiar també en un altre músic militar el senyor Francisco Palomares. De Tarragona vaig anar a la Banda militar de Barcelona i poder estudiar al Conservatori Superior municipal de música, amb el senyor Jaume Espigolé , amb el qual vaig poder fer els estudis superiors i que em va transmetre la musicalitat, els coneixements i el gust necessari per l’art de la trompeta. Vaig estar treballant de professor al mateix Conservatori. Més tard vaig estudiar amb el professor del Conservatori Superior del Liceu solista de la Banda municipal el senyor Alberto García. Al acabar el Superior vaig anar a estudiar a Perpinyà amb el professor Maurice Benterfa. En aquella època no era massa viable econòmicament anar a estudiar a fora, per tant no em perdia cap dels cursos que realitzava el mestre Pierre Thibaud aquí, i molts altres que he tingut la sort d’assistir. El darrer mestre ha estat el valencià don Manuel López Torres que em va aportar la confiança en el treball tècnic, va ser un gran pas en la meva carrera. A tots ells els hi estic molt agraït i de cada un d’ells he extret les seves interessants aportacions al meu ensenyament i formació com a trompetista, he de dir que em sento un privilegiat com a músic i trompetista haver pogut treballar amb tots ells.

Qui són els teus ídols a la trompeta?

Hi han moltíssims trompetistes que m’agraden ja sigui en clàssic com en modern, però si cal triar-ne un és el gran mestre i virtuós “Maurice André”. I en un altre àmbit molt diferent d’estil musical “Maynard Ferguson”.

Equipament actual que fas servir amb més freqüència?

Trompeta Bach importada de EUA amb modificacions fetes a mida (bomba general invertida, palanca per la 3ª bomba, etc.). Trompeta de pales alemanya Jos Monke en do, i també per tocar en do utilitzo la Schilke. La boquilla 1/2C de Bach.

Completa la frase: “En el meu dia a dia amb la trompeta no pot faltar…”

La tècnica de base, molt progressiva, un mix combinat entre el “Site des Vibrations” de Maurice Benterfa, el llibre de Schlosberg, Colin’s i exercicis de picats del Pierre Thibaud.

Quins són els teus projectes actuals?

Seguir com sempre estudiant per millorar, ara tot està molt aturat. Professionalment molt dedicat a la docència de la trompeta al Conservatori de La Diputació de Tarragona, però també sense deixar a part la meva dedicació per la direcció de Bandes, que és l’altre tema que m’apassiona.

Algun projecte futur que puguis desvetllar?

Fins que no es concretin no voldria pronunciar-me, tot és molt incert.

Un projecte, disc, concert, fet… del que t’hagis sentit especialment satisfet/-a?

En general sempre he procurat fer de tot, clàssic , modern, sardanes, música de ball, i la veritat és que sempre m’ho he passat bé a tot arreu, intentant fer-ho el millor possible en qualsevol camp on estigui la trompeta. Però sí, hi va haver una actuació que me va marcar molt, el homenatge al cantant Raimon al Palau Sant Jordi, amb la meva estimada Banda La Lira ampostina i la meva dona també dalt de l’escenari a punt de tenir el nostre segon fill. Jo sols mirava a on estaven les ambulàncies per si fos cas… al final va ser una actuació que ho recordo en un bon regust amb un bonic solo de fiscorn i més de 20.000 persones aplaudint quan vaig començar a tocar.

En quin tipus de format o formació musical disfrutes més tocant?

En totes sense distinció.

Amb quin músic t’agradaria o t’hagués agradat compartir escenari?

En qualsevol que jo pugui progressar i aprendre.

Si et dediques a la docència… ens expliques on?

Actualment sóc el titular de trompeta del Conservatori de la Diputació a Tarragona, ja porto gairebé 28 anys. Abans vaig treballar al Conservatori municipal de Barcelona i també als Conservatoris de Reus i Tortosa. Tanmateix a l’escola de música del meu poble La Lira ampostina

A banda de la trompeta… un instrument preferit?

Vaig començar a fer Contrabaix i m’agrada molt, però és un projecte que ho he deixat per més endavant, de moment en la trompeta i el fiscorn, més el piccolo, el fiscorn i algo de trompeta natural m’ho col·lapsen tot el temps. També com he comentat disfruto moltíssim en l’instrument Banda. Dirigint diferents agrupacions.

Una afició no musical?

Estar en els amics, companys i la família. Disfrutant d’un bon àpat. També m’agrada caminar (al Delta de l’Ebre hi han dos Parcs naturals i es poden fer molts i bonics recorreguts).

Ens recomanes un ‘track’ per escoltar/visualitzar en línia?

Ni han tants que m’agraden. Com a solista qualsevol de Maurice André. Com a conjunt orquestral amb uns metalls meravellosos que m’agrada molt és per exemple:

Klaus Tennstedt & Chicago Symphony Orchestra: Mahler Symphony No.1 – 4th Movement – Live 1990

 

Les teves xarxes socials i enllaços que vulguis compartir

No soc massa de xarxes socials, tan sols em bellugo una mica pel Facebook.

Ens proposes un/-a trompetista per sotmetre’s al nostre qüestionari que no hagi participat ja?

Proposo a David Urrutia, molt jove talent de Tarragona que ha estudiat al Musikene i a Alemanya, actualment fa classes al Conservatori de Lleida.


Compra'ns un cafè

Aquest és un projecte que hem desenvolupat sense ànim de lucre. Si t'ha estat d'ajuda o et sembla una bona idea, si us plau, contribueix al projecte donant una quantitat simbòlica a través del PayPal o Stripe.
Donació

Uneix-te

Formem tots plegats la comunitat virtual entorn la trompeta més gran a Catalunya!

Uneix-te al grup de Telegram.

You have Successfully Subscribed!